U bent hier:

Lichtopbrengst bij LED bouwlampen

De afgelopen decennia hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden in de wereld van lampen. Waar we eerst vooral gloeilampen en halogeen lampen tegenkwamen is er de laatste jaren ruimte gemaakt voor spaarlampen en LED verlichting. Dit is niet gek, omdat de laatstgenoemde simpelweg vele voordelen heeft ten opzichte van andere type lampen. Deze beweging bracht echter wel een uitdaging met zich mee voor de consument. Voorheen was iedereen gewend aan het aanduiden van het vermogen met het ‘Wattage’. Omdat LED echter geen Wattage kent en het daardoor moeilijk werd om een vergelijking te maken tussen de diverse lichtbronnen, werd er een nieuw begrip gelanceerd: ‘Lumen’. Vermoedelijk bent u gewend bent aan het denken in wattages. Daarom lichten wij u graag het verschil tussen wattage en Lumen toe. Tevens leggen we u uit hoe u deze begrippen moet interpreteren.

Wattage van een lamp

Heel simpel gezegd duidt het Wattage op het energieverbruik van een lamp. Gemiddeld gezien is een lamp met een hoog Wattage feller dan een lamp met een laag Wattage, maar dit hoeft absoluut niet altijd zo te zijn. Vooral LED lampen met een laag Wattage kunnen ontzettend sterk zijn. Bij elke individuele LED bouwlamp benoemen wij in de specificaties hoeveel Watt deze lamp heeft.

Aantal Lumen van een LED lamp

Lumen is een universele aanduiding die is gekozen om de lichtopbrengst duidelijk te maken. De waarde van Lumen is bij elke lampsoort hetzelfde. Eigenlijk is het vermogen in Lumen daarom meer van belang voor het lichtresultaat an sich dan het Wattage. Behalve het Wattage benoemen we ook bij elke individuele bouwlamp in de specificaties hoeveel Lumen lichtopbrengst de lamp kent. In de tabel hieronder kunt u aflezen hoeveel Watt ongeveer nodig is voor een x aantal Lumen per lampsoort.

Gloeilamp wattage

Led lamp wattage

Lichtopbrengst

15 watt 1,2 watt 100 - 150 lumen
25 watt 2-3 watt 200 - 300 lumen
40 watt 4-8 watt 400 - 500 lumen
60 watt 9 watt 700 - 800 lumen
75 watt 10 watt 900 - 1100 lumen

Verschillende typen LED: SMD of COB-chip

Behalve het aantal Lumen is er nog een tweede aspect dat invloed heeft op de lichtopbrengst van een LED bouwlamp. Er bestaan twee verschillende ledtypes, namelijk COB en SMD. Bij COB staan de individuele leds dichter bij elkaar. Dit zorgt voor een iets hogere lichtopbrengst. Bij SMD staan de individuele leds wat minder dicht bij elkaar. De lichtopbrengst wordt daardoor enigszins teruggedrongen, maar tegelijkertijd komt het wel ten goede van de duurzaamheid van uw lamp. Hoewel een LED lamp überhaupt niet snel slijtage zal vertonen, is dit bij een SMD LED lamp nog minder het geval.